Makan Malam Untuk Suami Tersayang. 1) Sambal Sotong yang tak berapa merah sebab terkurang Cili kering 2) Ayam Masak Lemak Cili Api 3) Ikan Patin Masak Tempoyak jiran bagi. hahahaha |
Teringat kata-kata emak dulu, nanti lepas kahwin, confirm dengan sendiri awak akan pandai masak. Haha, pada pendapat aku pulak yang memang tak pandai masak & dulu memang malas masuk dapur tolong emak, "tak pandai masak takpe, yang penting rajin belajo."hihi So far alhamdulillah beberapa hari masak kat rumah padahal simple2 jer, husband puji. So dengan suka hati Cha nak share la sedikit resepi yang Cha belajar dari Tok Guru Cha. Orangnya perlu dirahsiakan. KOrang try dulu, dah rasa baru tanya ye. Hihi Menu 1: Sambal Sotong Cha Bahan Kisar Cili Kering yang dah direbus Bawang Merah Cili Padi Dah Siap siang sotong & cuci bersih2, masukkan dalam kuali, pasang api kecil. Biarkan sampai air sotong keluar ye. ( Jangan buang air tu sebab nak bagi rasa manis sotong dalam sambal tu nanti) Tumis bahan kisar bersama bahan penumis sehingga naik bau. Masukkan bahan perasa yang bersesuaian. Masukkan sotong bersama airnya ke dalam bahan tumisan. SIAP. Senang je kan :) Tips daripada tok guru: jangan masukkan bawang putih dengan halia nanti potong rasa. Selamat mencuba ye u alls |